Logo Beerstra installatietechniek
Beerstra installatietechniek

Miedwei 74 - 9283 XZ Surhuizum
info@beerstra.nl - 06 21 14 11 99

Beerstra installatietechniek, Voor al uw milieubewuste keuzes.

Hoe werkt een airconditioner?

Een airco bestaat uit twee delen, het zogeheten splitsysteem,een binnendeel en een buitendeel. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt ongewenste warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.

Wat is een multi-splitsysteem?

Een multi-splitsysteem bestaat uit meerdere binnendelen die verbonden zijn aan één buitendeel. Dit zorgt voor economische, installatietechnische en esthetische ( slechts één buitendeel ) voordelen. Het is bij dit systeem bovendien mogelijk om later een eventuele uitbreiding te realiseren.

Is de kans op verkoudheid groter bij airco?

Bij airco denken veel mensen aan de ijzige koude als ze een supermarkt binnenkomen. Dit is een sterk overdreven airco en is een slecht voorbeeld. Hier wordt men inderdaad verkouden van. Airco bestemd voor comfort is ontworpen om de temperatuur binnen 4 tot 5°C beneden de temperatuur buiten te krijgen. Omdat er bij het koelen ook automatisch wordt ontvochtigd ontstaat er een zeer aangenaam binnenklimaat. Een hogere inblaastemperatuur geeft een beter comfort omdat een koude inblaastemperatuur tochtklachten veroorzaakt. Het is wel van belang dat de plaats van het binnendeel zodanig gekozen wordt dat u zich niet continu in de uitblaasstroom bevindt. Uw dealer informeert u graag over de vele mogelijkheden.

Waar moet ik rekening mee houden als er een airco geïnstalleerd wordt?

Ten eerste moet er een goede keus gemaakt worden van het binnendeel. Dit binnendeel moet worden voorzien van elektra. Bovendien moet er de mogelijkheid zijn om het bij het binnendeel ontstane condenswater af te voeren. Vervolgens moet er een goede plek gevonden worden voor het buitendeel:
op een dak, aan een gevel, op een balkon, etc.
Het buitendeel moet ook voorzien worden van een elektrische voeding. Ten slotte worden beide delen door twee dunne leidingen met elkaar verbonden. Hiervoor moet er mogelijk een dakdoorvoer of een kleine wandboring plaatsvinden.
Misschien lijkt het allemaal op een grote verbouwing, echter voor installateurs is het dagelijks werk en
er zijn vele mogelijkheden om de installatiehinder tot een minimum te beperken.

Wat voor Airco systemen zijn er leverbaar?

Voor elke toepassing is er wel een airco beschikbaar. Veruit het meest toegepast bij particulieren en klein zakelijke markt zijn de wandmodellen. Deze wandmodellen worden hoog aan een wand geïnstalleerd en zijn door hun geringe afmeting toepasbaar in elk interieur. Verder zijn er modellen die op de vloer geplaatst kunnen worden of onder het plafond gemonteerd worden. Is er een verlaagd plafond aanwezig dan kan de keuze gemaakt worden uit kanaal- of cassette modellen. Bij cassette modellen blijft er één geïntegreerd aan- en uitblaasrooster zichtbaar. Bij kanaalmodellen wordt gebruik gemaakt van één of meerdere roosters die voor de inblaas van de lucht zorgdragen. Al deze systemen zijn leverbaar in diverse koelcapaciteiten.

Wat is een warmtepomp?

Vrijwel alle airconditioners zijn tegen geringe meerprijs ook leverbaar in een uitvoering die niet alleen kan koelen maar ook verwarmen. De koelcyclus wordt dan omgedraaid. Er wordt nu warmte aan de buitenlucht onttrokken die vervolgens weer aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp een zeer hoog rendement heeft van ca. 250 tot 500 % ( vergelijking: een HR cv-ketel heeft een rendement van ca.98% ). Deze optie maakt het gebruik van een airconditioner rendabel gedurende langere periode van het jaar. Met een warmtepomp airconditioner kan de cv-installatie in het tussenseizoen uitgeschakeld worden of wordt de cv-installatie zelfs geheel overbodig. Een ander bijkomend voordeel is dat de warmtepomp airconditioner bij inschakeling direct warmte afgeeft.

Ik heb al moeite om mijn video te bedienen: laat staan een airco.

Met de toepassing van de nieuwste techniek worden er producten gemaakt waarbij u zich nog prettiger voelt. De techniek is misschien ingewikkeld. De airconditioning wordt er voor wat betreft de bediening steeds eenvoudiger op. De meeste airconditioners worden bediend met enkele knoppen en een duidelijk display op de infrarode afstandsbediening.
Al deze functies zijn vaak een kwestie van eenmalige instelling en worden duidelijk omschreven in de bijgeleverde Nederlandstalige gebruikershandleiding.

Verbruikt een airco veel energie?

Airco was vroeger een luxe artikel. Mede door de warme zomers is airco tegenwoordig bijna standaard in auto’s, winkels en kantoren. D.m.v. innovatieve technologieën hebben de meeste airconditionings fabrikanten als doel gesteld uw elektra verbruik zoveel mogelijk te beperken.
De meeste airco’s zijn tegenwoordig zijn uiterst energiezuinig.
Bovendien kan een groot deel van de energiekosten worden beperkt door het toepassen van buitenzonwering, het dichthouden van ramen en deuren en de instelling van de thermostaat. Bovendien worden de energiekosten beperkt door het regelmatig reinigen van de filters.

Wat is inverter techniek?

Bijna alle merken en modellen die Beerstra Installatietechniek aanbied zijn Inverter gestuurde airconditioners on/of systemen. De inverter techniek zorgt ervoor dat de airco uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en/of werkklimaat. Het inverter systeem stemt de te leveren koel-en/of verwarmings capaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen- en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel en tochtvrij binnenklimaat. De inverter systemen zijn uiterst stil en hebben een ca. 30% tot 70% lager energieverbruik dan de gebruikelijke [aan/uit] standaardsystemen.

Maakt een airco veel geluid?

De door Beerstra Installatietechniek aangeboden airco’s behoren tot de stilste in de markt. Afhankelijk van de benodigde koelcapaciteit ligt de gebruiksproductie van de binnendelen tussen de 20dB(A) en 40 dB(A).

Ter Info:
Ritselen van bladen is 20 dB(A)
Normaal gesprek is 60 dB(A)

Bij het vergelijk met concurrenten willen we er u op wijzen dat een verhoging van 3 db(A) een verdubbeling van het geluid is. Om het vergelijk compleet te maken is het belangrijk dat ook de meting van dit merk op 1 meter afstand van de units heeft plaats gevonden.

Hoe wordt de benodigde koelcapaciteit berekend?

Voor iedere ruimte kan er een koellastberekening gemaakt worden. Met dit programma wordt de benodigde koelcapaciteit berekend. Vele factoren zijn hiervoor van belang.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Een veel toegepaste vuistregel voor normale ruimten is 40Watt/m3 (dus 40 Watt koelvermogen per kubieke meter van de betreffende ruimte)

Normen, Eurovent

Om een goed vergelijk te kunnen maken geven vele Europese leveranciers van airconditioners hun specificaties (capaciteit, opgenomen electriciteitsvermogen, geluidsniveau’s etc) op volgens Eurovent normen. Airconditioner leveranciers die bijvoorbeeld hun specificaties opgeven bij afwijkende Aziatische condities zullen in de praktijk niet aan de verwachting voldoen.

Beerstra.nl © 2013 - Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Contact | Design by YB