Logo Beerstra installatietechniek
Beerstra installatietechniek

Miedwei 74 - 9283 XZ Surhuizum
info@beerstra.nl - 06 21 14 11 99

Beerstra installatietechniek, Voor al uw milieubewuste keuzes.

Warmtepompen

Warmtepompen hebben de laatste jaren flink terrein gewonnen. Er zijn veel verschillende warmtepompen welke gebruik maken van verschillende warmtebronnen. De meest gebruikte warmtebronnen zijn; (Grond)water, Een bodem wisselaar, Buitenlucht en Ventilatielucht. 

 

 

 

 

 

 

Een warmtepomp kan werken op elektriciteit of op gas.

Ook zijn er systemen waarin een warmtepomp gecombineerd worden met een hoogrendementsketel, dit is voornamelijk voor de bestaande bouw een duurzame oplossing.

Rendement

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in; COP

De COP waarde (Coëfficiënt Of Performance) geeft het rendement van de warmtepomp aan. De COP waarde drukt de verhouding uit tussen de opgenomen energie en de warmteopbrengst. Een COP van 5 wil zeggen dat er 1 kW stroom(of energie uit gas) wordt opgenomen door de warmtepomp en dat dit 5 kW warmteopbrengst oplevert.

Bij het noemen van COP waarden wordt er helaas veel onduidelijkheid gecreëerd. In het algemeen kun je zeggen dat hoe hoogwaardiger de warmtepomp, hoe hoger de COP waarde zal zijn. Daarbij moet dan wel in acht worden genomen dat dezelfde vergelijkingsparameters met elkaar worden vergeleken (buitentemperatuur, watertemperatuur en luchtvochtigheid). Er zijn warmtepompen met een COP van 3,0 maar ook met een COP van 5,5 (uitgaande van een watertemperatuur van 250C, 160C buitentemperatuur en 70% luchtvochtigheid). Helaas geven fabrikanten niet altijd de juiste waarden op, net zoals bij het opgeven van het geluidsniveau. Soms wordt de COP genoemd bij watertemperaturen die variëren van 25-30 C en een luchtvochtigheid van 90%.

Daar veel fabrikanten van warmtepompen uit (Zuid) Frankrijk of China komen, zien we hier dat men COP waarden noemt bij optimale omstandigheden die in ons klimaat nooit gehaald kunnen worden. Het daadwerkelijke rendement en geluidsniveau kunnen enkel worden bepaald door de warmtepomp goed te testen op een testbank.

Een eerlijk en goed advies is dus wenselijk om achteraf discussie te voorkomen. Wij melden dan ook heel duidelijk dat een warmtepomp weliswaar populair is, maar in veel gevallen niet het rendement heeft wat in de folder wordt beloofd, terwijl de energiekosten ook nog eens hoger uitvallen.

Rekenvoorbeeld; warmtepomp op elektriciteit / hoogrendementsketel.

De verhouding tussen de gas- en elektriciteitsprijs bepaalt de energiekosten. Bijvoorbeeld: De productie van 1 GJ warmte met een hoogrendementsketel ten opzicht van een warmtepomp:

Voor de productie van 1 GJ ofwel 1000 MJ warmte heeft de hoogrendementsketel: 1000/0,90 = 1100 MJ aan aardgas nodig, ofwel 1100/35,2 = 31,5 m3 aardgas. De kosten hiervoor bedragen 31,5 * € 0,60 = € 19,00

Voor de productie van 1 GJ ofwel 1000 MJ warmte heeft de warmtepomp 1000/5 = 200 MJ aan elektra nodig, ofwel 200/3,6 = 55,5 kWh. De kosten hiervoor bedragen 55,5 * € 0,19 = € 10,55.

Beerstra.nl © 2013 - Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Contact | Design by YB